Albumul „Ceruri” – un pelerinaj vizual spre locurile în care cerurile spun slava lui Dumnezeu

Data evenimentului: 12 Octombrie 2015
Publicat
12 Oct 2015

Luni, 12 octombrie 2015, Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași s-a transformat într-o veritabilă galerie de artă, găzduind începând cu ora 17.00, lansarea albumului de fotografie „Ceruri. Mănăstiri și Schituri din Arhiepiscopia Iașilor” apărut la Editura Doxologia. 

Volumul cuprinde lucrările fotografului Emil Bănuți cu texte semnate de Preotul Sever Negrescu – cei „doi pelerini care au zăbovit o clipă în fiecare mănăstire și i-au descoperit ceva din adâncime și, prin imagine și cuvânt, o dăruiesc altora spre hrană”, după cum a menţionat Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în introducerea lucrării.

La eveniment au participat Arhimandritul Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, Preotul Sever Negrescu, fotograful Emil Bănuți și directorul Editurii Doxologia, Cătălin Jeckel. Acesta a remarcat că volumul este „un rezultat binecuvântat al eforturilor și al răbdării Părintelui Sever și ale fotografului Emil Bănuți, conjugate cu dăruirea colegiului de redacție al Doxologia Media, o călătorie interioară în scopul găsirii lui Dumnezeu și un pelerinaj vizual spre locurile în care cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria”.

Arhim. Nichifor Horia a mulțumit autorilor atât pentru spontaneitatea și profunzimea textului, cat și pentru calitatea grafică a albumului care „îndeamnă la un pelerinaj pe aceste meleaguri, fiind ca un imn de slavă adus lui Dumnezeu pentru mănăstirile care au dobândit din nou viață liturgică în urma căderii regimului comunist”.

„Împreună cu Emil, am reușit să furăm din frumuseţile locurilor şi ale mănăstirilor și ne-am străduit mereu să găsim o împletire între imagine și text. Albumul de față reprezintă o încercare de refacere a drumului acestuia domnesc de la pământ la Ceruri”, a declarat Pr. Sever Negrescu.

Proiectul care a stat la baza albumului „Ceruri. Mănăstiri și Schituri din Arhiepiscopia Iașilor” a început în urmă cu un an și jumătate, prin campanii de fotografiere la 96 de mănăstiri și schituri din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașului, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.

Publicul prezent la evenimentul din această după-amiază s-a putut bucura şi de o miniexpoziţie cu cele mai frumoase fotografii realizate pentru volumul lansat.

(sursa: doxologia.ro)

Citește alte articole despre: lansare de carte, Albumul Ceruri