Categorie

Corul Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi

Publicat

În anul 1995, un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași s-a adunat în jurul părintelui Arhimandrit Clement Haralam, stareț pe atunci al mănăstirii Sf. Trei Ierarhi din Iași, punând bazele corului „Theodor V. Stupcanu”.

În anul 1995, un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași s-a adunat în jurul părintelui Arhimandrit Clement Haralam, stareț pe atunci al mănăstirii Sf. Trei Ierarhi din Iași, punând bazele corului „Theodor V. Stupcanu”. Lor li s-au alăturat, treptat, și alți colegi, împreună punând în practică la slujbe și sărbători cunoștințele dobândite de la părintele profesor Florin Bucescu, cel care i-a inițiat în tainele muzicii psaltice și care i-a învățat buna glăsuire  a tradiției românești a muzicii psaltice.

În anul 2000, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a schimbat numele corului în „Anghelos”, ca un îndemn la cântarea „îngerească”.

De-a lungul timpului, corul „Anghelos” a imprimat 22 de CD-uri cu muzică bizantină, înregistrările fiind difuzate de Radio Trinitas și de Departamentul „Viața spirituală” al Radioteleviziunii Române. Prezentăm, în continuare, titlurile lor:

1. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

2. Ușile pocăinței

3. Cântări la Schimbarea la Față

4. Slujba sfântului Ioan Casian

5. Colinde

6. Slujba Sfinților Trei Ierarhi

7. Axioanele Maicii Domnului

8. Axion pe 8 glasuri

9. Slujba Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

10. Sfânta Liturghie

11. Viața și Slujba Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

12. Cântările Sfintei Cruci

13. Colinde la Nașterea Domnului

14. Prohodul Domnului

15. Cântări calofonice

16. Corul Anghelos în Concert

17. Paraclisul Maicii Domnului

18. Ofrandă muzicală - cântări psaltice din vremea sfinților domnitori Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu (album solo - interpret Cezar Florin Cocuz)

19. Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava (album solo - interpret Cezar Florin Cocuz)

20. Acatistul Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul (album solo - interpret Cezar Florin Cocuz)

21. Acatistul Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț (album solo - interpret Cezar Florin Cocuz)

22. Acatistul Maicii Domnului Pantanassa (album solo - interpret Cezar Florin Cocuz)

Corul a participat la diverse festivaluri cum ar fi: „Festivalul Internațional de muzică bisericească ortodoxă”, Ilomantsi, Finlanda, ediția a II-a, în anul 2005; „Festivalul Internațional <<Musica Sacra>>”, Sibiu, în cadrul programului „Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007”. A fost invitat la diferite concerte precum: „Concertul de muzică psaltică” organizat de „Centrul de Studii Bizantine”, Iași (1996-2011), și concerte de colinde. A cântat la numeroase hramuri din țară cât și din străinătate (hramul „Schitului Românesc Prodromu” din Sf. Munte Athos în vara anului 2006), precum și la slujbe festive, sfințiri de biserici, expoziții de icoane, etc.

În prezent, strana Mănăstirii este condusă de protopsaltul Cezar Florin Cocuz, absolvent al programelor de licență și master ale Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, care, împreună cu obștea Mănăstirii și cu alți iubitori de cântare bisericească din cetatea Iașilor, cu profundă dragoste față de muzica bizantină și cu evlavie față de slujbele Bisericii, înalță rugăciuni către Dumnezeu. Duhul cântării din vechea ctitorie a voievodului Vasile Lupu este reprezentativ pentru zona Moldovei, fiind caracterizat de „dulcele stil moldovenesc”, care face din bogatul repertoriu abordat aici un izvor din care sufletul credinciosului însetat de Dumnezeu își poate astâmpăra setea, ori de câte ori poposește aici.

Protopsaltul Mănăstirii, pe lângă coordonarea strănii, desfășoară și o bogată activitate componistică, materializată într-o serie de cărți de muzică bisericească, dedicate atât slujbelor zilnice, cât și anumitor sfinți, dintre care amintim:

1. Paraclisul și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, Editura Doxologia, Iași, 2012. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/paraclisul-si-acatistul-sfintilor-trei-ierarhi)

2. Cântări din Slujba Sfintei Preacuvioase Parascheva de la Iași, Editura Doxologia, Iași, 2013. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/cantari-din-slujba-sfintei-preacuvioase-parascheva-de-la-iasi)

3. Slujba mutării moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Editura Doxologia, Iași, 2013. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/slujba-mutarii-moastelor-sfantului-ierarh-nectarie-din-eghina)

4. Răspunsuri mari la Sfânta Liturghie, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2015. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/raspunsuri-mari-la-sfanta-liturghie)

5. Paraclisul și Acatistul Sfântului Sava cel Sfințit, Editura Doxologia, Iași, 2015. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/paraclisul-si-acatistul-sfantului-sava-cel-sfintit)

6. Slujba Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, Editura Doxologia, Iași, 2015. (http://sfintiitreiierarhi.mmb.ro/slujba-sfintei-mironosite-maria-magdalena)

De asemenea, în anul 2014 a obținut premiul întâi la Concursul Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul” – Secțiunea Compoziție muzicală, ediția a VII-a.