Lansare de carte „Influențe Art Nouveau în arta decorativă eclesială – Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași”

Data evenimentului: 4 Iulie 2016
Publicat
4 Iul 2016

Duminică, 3 iulie a.c., în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminiescu din Iași s-a desfăşurat Concertul Internațional de Muzică Psaltică precedat de lansarea cărții „Influențe Art Nouveau în arta decorativă eclesială – Mănastirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași”, autor Ieromonah Mihail Gheaţău, apărută la Editura Doxologia.

Lucrarea „Influențe Art Nouveau în arta decorativă eclesială – Mănastirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași” încearcă să prezinte, mai ales prin intermediul imaginilor, o parte mai puțin vizibilă și încă necercetată a patrimoniului mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Albumul pune în lumină valoarea artistică a obiectelor de cult tezaurizate aici, inedite piese de mobilier de strană și odoare bisericești, care nu au avut aceeași vizibilitate și nici același impact mediatic de care, pe bună dreptate, s-a bucurat broderia în piatră care acoperă integral suprafața exterioară a bisericii.

„Autorul volumului este părintele ieromonah Mihail Gheaţău, dublu licențiat după cum și albumul îl „trădează”, atât în domeniul artelor, cât și în teologie. Pe lângă faptul că este autor al textului, este și cel care imortalizat imaginile care se află în album. Tot el a realizat și macheta grafică. Este, de fapt, un autor plenar al albumului”, a menționat Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia.

Arhimandritul Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a precizat că „Era nevoie de punerea în valoare a acestui patrimoniu (n.r.: mobilierul și obiectele de cult ale mănăstirii) puțin cunoscut, care se cheamă înțeles și al cărui mesaj, odată primit în suflet, suntem chemați să-l dăm mai departe cu bucurie și cu mulțumire lui Dumnezeu și celor ce au lucrat la el.”

La finalul alocuțiunilor, au susținut un concert de muzică psaltică: Matei Doroșincă, elev al Colegiului Național de Arte „Octav Bancilă” Iași; Protopsaltul Antonios Aetopoulos din Grecia, membru al Corului Grecesc de Muzică Bizantină „Lycourgos Angelopoulos”; Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, dirijor Diac. Prof. Mihai Ursache; Corul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijor Arhid. Ciprian Rusu.

Evenimentul a făcut parte din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu – Ediția a IV-a.eve

(Sursa: doxologia.ro)